Na een mooie, maar lange Lexima conferentiedag vol interessante lezingen sprak een begeleidster uit het onderwijs mij aan. Ze vertelde dat bovenstaande vraag tijdens mijn RAKIS lezing over ‘probleemgedrag’ de mooiste was van haar dag.

Ik stelde dat jongeren soms vragen aan je stellen met hun gedrag zonder dat ze daar zelf woorden aan kunnen geven. Zou het kunnen dat die drukke jongere vraagt om wat meer duidelijkheid omdat hij het allemaal niet goed begrijpt? Zou het kunnen dat die opstandige jongere vraagt om ruimte voor eigenheid omdat dit er thuis niet mag zijn? Zou het kunnen dat die brutale jongere vraagt om gezien te worden omdat hij op de basisschool stelselmatig werd overgeslagen? Zou het kunnen dat die teruggetrokken jongere die niet mee doet vraagt om hem over te slaan omdat hij zich dom voelt en bang is het verkeerde te zeggen? En zou het kunnen dat die agressieve jongere vraagt om zijn grenzen te respecteren omdat die in het verleden nogal eens zijn overschreden?

Wanneer wij leren te kijken naar de vraag achter het gedrag kunnen wij antwoord proberen te geven op die vraag in plaats van primair te reageren op dat gedrag. In veel gevallen is het antwoord dan eerder een arm om de jongere heen dan een draai om de oren. Eerder een luisterend oor dan een preek. Eerder een blik van ‘ik zie je wel’ dan een frons van ‘pas op jij’. Eerder een bemoedigend briefje dan strafregels. Eerder wat extra verantwoordelijkheid dan het ontnemen van vrijheden.

Natuurlijk vraagt een jongere soms om duidelijkheid en grenzen en is het goed en belangrijk om die te geven. Maar in de meeste gevallen kan dat zonder boosheid en zal de jongere dat accepteren en er zelfs van leren wanneer hij zich begrepen en gezien voelt. Connectie voor correctie, zo leerde ik deze week van een collega.

Fijn dat ik deze begeleidster aan het denken mocht zetten. Mijn droom is dat we jongeren echt weer gaan zien om wie ze zijn, in plaats van hen puur te beoordelen op hun gedrag. Vanuit die verbinding ontstaan echte relaties die van groot belang zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van onze jongeren.

Doe je mee? Samen zorgen we dat onze aanpak raak is.
www.rakistrainingen.nl